Kunst Kijken met Ko & Kho
 
 
Hoi lieve kunstkijkers,
 
Langzaam beginnen we te wennen aan het nieuwe museumbezoek: tijdslot reserveren, pijlen op de grond, maximaal aantal mensen in een zaal. Iets minder vrijheid, maar gelukkig ook lekker rustig. En bovendien: er zijn toffe tentoonstellingen die je even een andere wereld binnentrekken.
 
Deze maand sturen we je naar Bergen, Utrecht, Den Haag en Amsterdam voor een wilde variatie aan luchtkunst, surrealisme, beeldpoëzie, levenskracht en pure natuur. Veel verschillende tips, voor ieder wat wils.
 
Blij met de tips? Stuur de nieuwsbrief door naar een vriend. Zou te gek zijn! Ben je die vriend die ‘m doorgestuurd heeft gekregen en wil je ‘m zelf elke maand ontvangen? Schrijf je hier dan helemaal gratis en helemaal makkelijk in.
 
Veel plezier!
 
Liefs,
 
Ko & Kho
 
PS:
- Voor Galleryviewer maakte Ko een collectie van kunstwerken die worden aangeboden door Nederlandse galeries. Hij nam het thema ‘Onprettige kunst’ en koos acht kunstwerken die daar bij passen. Check het hier.
- Bij het project Souvenir van fotograaf Zindzi Zwietering, met foto’s uit de eerste weken van de lockdown, schreef Ko dit gedicht.
 
 
 
Tentoonstelling van de maand
LUCHT
in Museum Kranenburgh, Bergen
 
De Hollandse wolkenluchten boven lage horizonnen spelen een belangrijke rol in onze Neerlandse kunstgeschiedenis, maar daar gaat deze tentoonstelling niet over. Er is wel een inleidende zaal met schilderijen van luchten (met een prachtige zondoorbraak van Leo Gestel), in de rest van Lucht zien we kunstenaars die lucht als materiaal gebruiken, kunstenaars die lucht zichtbaar en ervaarbaar maken.
 
In één zaal hangen aaneengeschakelde brandweerslangen als een achtbaan door de ruimte. Het is Pressurizing van de jonge, Nederlandse kunstenaar Zoro Feigl. Langzaam verdwijnt de lucht uit de slang, het wordt slapper, leger, doodser. Daarna vult de slang zich weer, waardoor het weer tot leven lijkt te komen. Het neemt weer bezit van de ruimte, de museumzaal die een te kleine kooi is voor dit beest. Dat dierlijke gevoel wordt versterkt door het bloedrood van de slang, en doordat je niet gelijk ziet waar de lucht vandaan komt, krijgt het iets wezenlijks.
 
Onze favoriet is Show IX, Curtain Room van de Nederlandse conceptuele kunstenaar Marinus Boezem (wij zijn fan). Het zijn een aantal witte gordijnen, die wapperen door ventilatoren. Het klinkt simpel en dat is het ook. Het klinkt misschien ook saai, maar het is juist heel spannend. De wapperende gordijnen doen denken aan een film waarbij iemand door het raam ontsnapt is, aan een tent waar een Romeinse generaal zit, aan een hemelbed waar met verzadigd licht hete nachten in beleefd worden. En omdat het steeds op een andere manier wappert, kun je er eindeloos mijmerend naar kijken.
 
Maar er is meer. In sneltreinvaart: een audiowerk van een zwaar ademende herman de vries, David Rickard die zijn adem van 24 uur verzamelde in een enorme ballon, Marina Abramović & Ulay die als zoenend in elkaars mond ademen, snoepautomaten gevuld met capsules schone lucht van Yoko Ono.
 
We nemen het vaak voor lief, maar als er even bij stilstaat is lucht toch een vet fenomeen: je kunt het niet zien, niet vastpakken, het is wel overal en we kunnen niet zonder. Deze tentoonstelling laat je daar even bij stilstaan.
 
T/m 29 november
 
 
 
TRANEN VAN EROS
in Centraal Museum, Utrecht
 
Een mooi vormgegeven tentoonstelling die voelt als een koortsdroom. Met veel veel vrouwelijk naakt. Tranen van Eros is een mooie introductie op de Utrechtse, mannelijke surrealist J.H. Moesman (die kende we nog niet), gewingmant door big guns, om vervolgens helemaal over te gaan op vrouwelijke kunstenaars. Interessant, want het surrealisme is een stroming waar van oudsher veel draait om vrouwelijkheid gezien vanuit mannelijke geiligheid. Het wrijft en dat is goed.
 
T/m 16 augustus
 
NAVID NUUR: I AM BECAUSE OF YOU
in Kunstmuseum, Den Haag
 
Treed binnen in het brein van Navid Nuur. Het is een prachtig kijkje in zijn poëtische, experimentele hoofd. Denk grote ideeën teruggebracht tot subtiele ingrepen: een doek met vitamine D-verf, een werk dat reflecteert, een deels ontspiegelde spiegel, een moeilijk te ontdekken tekst op de muur, een subtiel zwevend veertje. Een tentoonstelling die nog napruttelt in onze hoofdjes.
 
T/m 18 oktober
 
 
 
UNFAIR™
in Westergas, Amsterdam
 
Het plezier van het maken barst bijna uit de Westergas. Op Unfair (was een beurs, is nu vanwege corona’s een tijdelijk museum, met bijbehorende rust en ruimte) zie je jonge talenten die nog vol in ontwikkeling en experiment zitten. Het is speels, fris, verrassend.
 
T/m 23 augustus
 
ELSPETH DIEDERIX: MIRACLE GARDEN
in Erasmuspark, Amsterdam
 
In het Erasmuspark staat een bijzonder kunstwerk: The Miracle Garden van Elspeth Diederix. En het is bijzonder omdat het een tuin is. Inderdaad: de tuin is het kunstwerk. Waarom ook niet? Bloemen zijn op zichzelf al kleine kunstwerkjes. Op onverwachte momenten hangen er trouwens ook billboards in Amsterdam met foto’s van de ‘bloemwonderen’.
 
Permanent
 
 
Flickr
Instagram
 
 
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je daarvoor hebt aangemeld bij
Kunst Kijken met Ko & Kho
 
 
SendinBlue
 
 
© 2020 Kunst Kijken met Ko & Kho