Kunst Kijken met Ko & Kho
 
 
Hey lieve kunstkijkers,
 
Het is een beetje gek wel, een museum bezoeken in coronatijd. Met afstand houden, het wachten tot je door mag lopen naar het volgende zaaltje, de routes die je moet volgen. Maar het is wel héérlijk dat het weer mag. Daarom sturen we je deze maand naar Amersfoort en Amsterdam (sorry, wij durven zelf ook nog niet echt goed met de trein :).
Jajaja, we weten dat het meer weer is om op het strand te zitten, maar gun jezelf ergens deze maand ook een uurtje-plus in de koelte van het museum.
 
Veel plezier weer,
en vergeet niet ons foto’s te sturen of ons te taggen in je insta-story!
 
Liefs,
 
Ko & Kho
 
PS:
  • Bij Vpro Mondo kijken ze met museumdirecteuren naar hun favoriete kunstwerken. Zo kijken ze met Stedelijk-directeur Rein Wolfs naar een werk van Malevich en met Voorlinden-directeur Suzanne Swarts naar Swimming Pool van Erlich.
  • Onze vrienden van Young Collectors Circle maken kunst kopen toegankelijk, ook voor mensen die dat nog nooit gedaan hebben. Ze zijn alleen flink geraakt door de coronacrisis en hebben nu jouw hulp nodig. Crowdfund!
 
 
 
Tentoonstelling van de maand
TELL ME YOUR STORY
in Kunsthale KAdE, Amersfoort
 
In de Verenigde Staten zijn zwarte kunstenaars zichtbaarder dan ooit. Hier in Nederland blijft het helaas nog steeds achter. Maar daar brengt de tentoonstelling Tell me your story een beetje verandering in. Het laat heel mooi de huidige generatie Afrikaans-Amerikaanse kunstenaars zien, maar ook hun voorgangers en context. Met tv-fragmenten en muziek, en natuurlijk met prachtige kunstwerken die een blik bieden op een wereld die we te weinig in musea zien.
 
Voorbeeld: voor een zwarte achtergrond staat een zwarte vrouw. Het glunderende gezicht van de zojuist verkozen schoonheidskoningin valt bijna weg - je moet goed kijken. Haar huid is is écht zwart, niet bruin. Het zwart contrasteert mooi met de gouden kroon en andere vrolijke kleuren. Dat werkt esthetisch, maar er zit ook een idee achter: zo wil kunstenaar Kerry James Marshall de donkere huidskleur kracht geven. Dat lukt: ze is prachtig.
 
Nog een voorbeeld: een foto uit de jaren vijftig in Amerika. Een drinkfontein met een zwarte familie eromheen. We kijken van de overkant van de straat, we zien precies wat er aan de hand is. Fotograaf Gordon Parks maakt ons de toeschouwer die niets doet. Kijk beter en je ziet dat er twee drinkfonteinen zijn: ‘White only’ & ‘Colored only’. Zonder dat je iets hebt gedaan, ben je medeplichtig. Ander land, ja, andere tijd, ja. Maar in een land als de onze en nog niet eens zo heel erg lang geleden, nog geen zeventig jaar. Steengoede foto en daarom extra pijnlijk.
 
Zo zouden we de hele tentoonstelling wel door kunnen lopen. Tell Me Your Story is een perfecte kennismaking met de hoofdrolspelers van de hedendaagse Afrikaans-Amerikaanse kunst. Een goede manier to educate yourself, maar ook gewoon omdat de getoonde kunstwerken fan-fucking-tastisch zijn.
 
Kortom: goed dat er eindelijk een tentoonstelling is die ruim en liefdevol de aandacht geeft aan deze kunstenaars. Volgende stap graag: dat kunstenaars van kleur een volwaardige plek krijgen in de kunstwereld. Dat is een rijkdom die we onszelf niet mogen ontzeggen.
 
T/m 30 augusts
 
 
 
MICHAEL RAEDECKER: DEMO
in Grimm Gallery, Amsterdam
 
Mooi klein overzicht met studies naar het onheilspellende, de schemer. De Nederlandse kunstenaar Michael Raedecker maakt mooie doeken met vervaagde achtergronden en harde lijnen van draad. Zwarte vijvers, suggesties van auto’s waarvan de bestuurdersportier open is, donkere bossen. En dat allemaal in nachtblauw en noorderlichtgroen. In de nieuwe locatie van Grimm, in Amsterdam, tegenover het Stedelijk.
 
T/m 11 juli
 
HIER: ZWART IN REMBRANDTS TIJD
in Rembrandthuis, Amsterdam
 
Tot voor kort wisten wij amper dat er ook zwarte Amsterdammers leefden in de Nieuwmarktbuurt, de buurt waar Rembrandt leefde en werkte. Deze kleine doch zeer inhoudelijke tentoonstelling in het Rembrandthuis bracht daar verandering in met goede zaalteksten, interessante voorbeelden en goede verbanden. En natuurlijk prachtige, indringende kunstwerken. Wederom een aanrader In het kader van wit huiswerk.
 
T/m 6 september
 
 
Flickr
Instagram
 
 
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je daarvoor hebt aangemeld bij
Kunst Kijken met Ko & Kho
 
 
SendinBlue
 
 
© 2020 Kunst Kijken met Ko & Kho