Kunst Kijken met Ko & Kho
 
 
Lieve lieve kunstvrienden,
 
Daar zijn we weer! We mogen weer! 🚀 Ons kunstbloed kolkt en we kunnen niet wachten tot we weer de musea in mogen. Dus daarom gelijk op deze 1 juno een nieuwe nieuwsbrief met kunst die absolutement de moeite waard is. Uiteraard zonder jargon en ander moeilijk taalgedoe, want je kunt over kunst net zo praten als over voetbal. Dat vinden wij. En wij vinden het ook heel leuk dat jullie met ons meelezen!
 
Voor alle nieuwe volgers: welkom bij de club! Zo leuk! Hier kun je lezen hoe we ooit zijn begonnen (alweer 5,5 jaar geleden, wat vliegt de tijd).
 
Zoals jullie van ons gewend zijn hebben we weer vijf toffe tentoonstellingen door heel Nederland, maarrr: wees voorzichtig met reizen. We hebben de corona enigszins onder controle gekregen met elkaar en dat willen we natuurlijk graag zo houden. Misschien een mooie extra reden om je local museum te bezoeken. Die hebben het natuurlijk ook zwaar en kunnen je liefde goed gebruiken. 💙 En let op: je moet voor alle musea van te voren een kaartje kopen en een tijdslot reserveren!
 
Heel veel plezier, geniet er extra van en wees dankbaar voor je wat hebt.
 
Liefs,
 
Ko & Kho
 
 
PS: De musea waren dicht, maar wij konden niet stil zitten.
  • Ko schreef weer een essay over een ontmoeting met een kunstwerk. Deze keer niet over een kunstwerk in een tentoonstelling, maar eentje aan zijn eigen muur.
  • Kho was het afgelopen half jaar druk in de online redactie van Vpro Mondo, hét programma over kunst. Kijk hier de gesprekken terug en check de website voor allemaal crazy extra content.
  • Ko heeft samen met een groepje het platform Juiststraks.nu opgezet. Voor iedereen die tijdens de lockdown een nieuwe goede gewoonte heeft opgedaan en die wil vasthouden als straks alles naar ‘het nieuwe normaal’ gaat. Je wordt dan gekoppeld aan een kunstenaar die een persoonlijk geheugensteuntje voor je maakt. Is toch cute?
  • Kho zit in de curerende commissie van de tentoonstelling Nieuwe Aarde in het Bijbels Museum. Er is een open call (!) aan kunstenaars om een toekomstbeeld te schetsen en die in te sturen. Ook voor als je geen professional bent! Bij twijfel altijd doen!
  • Ko schreef een essay voor het Kröller-Müller. Scroll eventjes naar beneden en je kunt gelijk beginnen met lezen. Scroll scroll.
  • En dan nog even dit: het nieuwe cultuurhuis Het HEM, wij zijn fan, heeft zware klappen gehad van de corona-crisis. Zo erg dat ze een crowdfundactie hebben opgezet om tijdelijk weer open te kunnen. Wij zeggen: shoot them with love, alle kleine beetjes helpen.
  • En dan gaan we nu echt beginnen!
 
 
 
Tentoonstelling van de maand
JEAN DUBUFFET, JARDIN D'ÉMAIL, 1974
in Kröller-Müller Museum, Otterlo
 
Na een restauratie van vier jaar is een van onze favo kunstwerken in Nederland weer te zien en te betreden. Jardin d’émail (1974) van Jean Dubuffet in de prachtige beeldentuin van het Kröller-Müller Museum. Yes!
 
Het zou vorige maand feestelijk heropend worden en daar zou Ko iets voordragen. Maar dat ging dus niet door. Hij schreef toch een stuk over dat werk, want ja, onze liefde voor de kunst kwam ondanks dat we geen museum mochten bezoeken toch niet echt tot rust:
 
"Midden in het groen van de beeldentuin van Kröller-Müller verrijst een kolossaal fort van zwart en wit. Net als voor veel anderen is Jardin d’émail (1974) van Jean Dubuffet een van mijn eerste kunstherinneringen. Als kind liep ik met mijn hand vegend langs de muren, gefascineerd door het enorme gevaarte. Er leek geen einde aan te komen. En toen bleek dat je er ook nog in kon (dat kon ik bijna niet geloven), een trap op (hoe bestaat het?!) en dat daarboven een uitgestrekte witte vlakte was met golvende zwarte lijnen.
 
Zeshonderd vierkante meter. Dat is voor een volwassene groot, voor een kind is het een hele wereld. Het voelde als een droom, als een harde wolk waar je overheen kon rennen. Ik herinner me hoe ik de kracht van verbeelding voelde. Dit bestond blijkbaar ook.
 
Voor Dubuffet was het kunstwerk meer dan een speeltuin. Namelijk een omgeving die uitnodigt voor filosofische bespiegelingen. Nou vooruit, daar gaan we dan.
 
Ondanks dat het kunstwerk helemaal zwart op wit is, heeft het toch een grote mate van onzekerheid. De wankelende lijnen zijn desoriënterend. Het is een universum dat los lijkt te staan van de werkelijkheid. Tegelijkertijd een schip en een onstuimige zee. En dan die acht meter hoge sculptuur, die als een boom in deze tekenfilmtuin staat. In die zin is het dan toch een soort speeltuin. Eén waarbij de gewone grotemensenwerkelijkheid even aan de kant moet zitten. Dubuffet zei er zelf ooit over: 'Het in twijfel trekken van de realiteit - wat men gelooft werkelijk te zijn - heeft iets stimulerends.' Jardin d’émail is een realiteit op zich, een nieuwe wereld die je even binnentreedt. Een soort Alice in Wonderland. Of The Matrix. Of Camus’ La Peste. Jurassic Park."
 
Zo begint het. Lees hier verder.
 
Te zien in de permanente opstelling
 
 
 
VIVIANE SASSEN: VENUS & MERCURY
in Huis Marseille, Amsterdam
 
Viviane Sassen is de koningin van de schaduw. Haar fotografie is speels, kleurrijk en met heerlijke contrasten contrast. In deze tentoonstelling in Huis Marseille (die het hele museum beslaat) hangt werk geïnspireerd op het Franse zonnepaleis Versailles. Verwacht erotiek, macht, intrige, ziekte, verval en dood. Ook mooi: Marjolijn van Heemstra schreef gedichten bij deze show, die weer ingesproken zijn door Tilda Swinton. Wat een dreamteam!
 
T/m onbekend
 
GEORG STUBBS: DE MAN, HET PAARD, DE OBSESSIE
in Mauritshuis, Den Haag
 
Nooit geweten dat het zo genieten is om lang naar geschilderde paarden te kijken. De legendarische Britse paardenschilder George Stubbs ontleedde de edeldieren, zetten hun skeletten in zijn huis én schilderden ze dus. En hoe. Levensgroot, soms groter. Elke spier, elke maan, en elke haar kreeg enorm veel liefde en aandacht. Vooral Whistlejacket (c.1762) blies zelfs ons - als moderne kunstlovers - van onze sokken.
 
T/m 30 augustus
 
 
 
NAM JUNE PAIK: THE FUTURE IS NOW
in Stedelijk Museum, Amsterdam
 
Name June Paik maakte speelse, experimentele en intelligente kunst over nieuwe technologieën en massamedia. Door alle kunstdisciplines heen. Kritisch en liefdevol. Al sinds de jaren ‘70 een pionier op het gebied van technologie en kunst. Zijn TV Buddha (1974), een boeddhabeeld dat zichzelf op tv bekijkt, is bovendien bizar actueel. Zeg eerlijk, je kijkt tijdens een Zoom-meeting toch ook vooral naar jezelf?
 
T/m 23 augustus
 
RENDEZ-VOUS
in Museum Voorlinden, Wassenaar
 
Rendez-Vous is naast een feest voor het oog ook een reflectie op de afgelopen maanden. Van een opgezette beer waarin een kunstenaar in zelfverkozen isolatie zat (inclusief ingebouwde airco) tot een vroege Picasso waarop twee mensen elkaar omhelzen. Dat wat niet langer normaal is. Maar ook een feest dus, samengesteld tijdens de crisis met het idee: wat willen we zelf zien als het straks weer open mag. Plezier en liefde spatten er van af.
 
T/m onbekend
 
 
Flickr
Instagram
 
 
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je daarvoor hebt aangemeld bij
Kunst Kijken met Ko & Kho
 
 
SendinBlue
 
 
© 2020 Kunst Kijken met Ko & Kho